Potrzebne:
1 czekolada mleczna
1,4 szklanki mąki pełnoziarnistej
0,5 szklanki cukru brązowego
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka kakao
0,5 szklanki mleka
0,5 szklanki oleju
1 jajko
krem:
75 ml śmietanki 30%
250 g serka mascarpone
1 szklanka zmiksowanych mrożonych malin
2-3 łyżeczki cukru waniliowego
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
Wszystkie składniki na ciasto, oprócz czekolady łączymy łyżką lub mikserem na jednolitą masę i wlewamy do formy o średnicy ok 30 cm. Na wierchu układamy kostki czekolady i wstawiamy do piekarnika na 25 minut w 180 stopniach. W tym czasie robimy krem. Ubijamy śmietankę z cukrem, następnie dodajemy mascarpone - miksujemy chwilę do uzyskania gładkiej masy. Następnie dodajemy rozdrobnione maliny z cukrem i mieszamy, na koniec odstawiamy do lodówki. Czekoladę skrobiemy nożem aby uzyskać płatki. Po wyjęciu studzimy ciasto i wyjmujemy z foremki. Podajemy z warstwą kremu posypaną czekoladą :) Mega szybkie ciasto w 30 min! :) Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję bardzo za zainteresowanie! :)