wtorek, 4 marca 2014

Deser jagodowy z mascarpone

Potrzebne: 

1 serek mascarpone
250 ml śmietanki 30%
4 łyżki cukru pudru
30 dag jagód
1 łyżka cukru kryształu
szczypta kwasku cytrynowego

Opcjonalnie:
listki mięty, czekolada do dekoracji


10dag jagód wkładamy do garnka lub małej patelni. Dodajemy łyżkę cukru i łyżkę wody - gotujemy na małym ogniu aż syrop zgęstnieje. Następnie odstawiamy do wystygnięcia aby zimnym sosem przekładać krem.

Śmietanę ubijamy na sztywno. ok 5 łyżek odkładamy do osobnego pojemniczka do dekoracji.

Do pozostałej śmietanki dodajemy serek mascarpone i ubijamy. dodajemy jagody i cukier do smaku.

w pucharku układamy warstwami kolejno dżem i krem. na koniec dajemy bitą śmietanę i dekorujemy miętą. 

Smacznego!