Potrzebne:
1 serek mascarpone
250 ml śmietanki 30%
4 łyżki cukru pudru
30 dag jagód
1 łyżka cukru kryształu
szczypta kwasku cytrynowego
Opcjonalnie:
listki mięty, czekolada do dekoracji
10dag jagód wkładamy do garnka lub małej patelni. Dodajemy łyżkę cukru i łyżkę wody - gotujemy na małym ogniu aż syrop zgęstnieje. Następnie odstawiamy do wystygnięcia aby zimnym sosem przekładać krem.
Śmietanę ubijamy na sztywno. ok 5 łyżek odkładamy do osobnego pojemniczka do dekoracji.
Do pozostałej śmietanki dodajemy serek mascarpone i ubijamy. dodajemy jagody i cukier do smaku.
w pucharku układamy warstwami kolejno dżem i krem. na koniec dajemy bitą śmietanę i dekorujemy miętą.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję bardzo za zainteresowanie! :)