środa, 25 listopada 2015

Frittata ze szpinakiem i bekonem

Potrzebujemy:

5 jajek
50 ml śmietanki 30% lub mleka
opakowanie szpinaku mrożonego w liściach
2 duże ząbki czosnku
100g bekonu
gałka muszkatołowa
sól, pieprz do smaku

Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Bekon kroimy w cienkie paseczki i smażymy na patelni. Po usmażeniu wrzucamy go na ręcznik papierowy i zostawiamy. Czosnek obieramy i kroimy w plasterki, rozmrożony i odsączony szpinak wrzucamy razem z czosnkiem do patelni po bekonie. Smażymy dodając przyprawy. Uważamy aby ze szpinaku odparowało jak najwiecej wody- inaczej zbierze się na dnie formy. Jajka roztrzepujemy w misce i dodajemy szczyptę przypraw oraz śmietankę. Uważajmy z solą ponieważ bekon jest dość słony sam w sobie. W formie o średnicy 25 cm układamy szpinak wymieszany z bekonem. Całość zalewamy masą jajeczno-śmietankową. Pieczemy ok 15-18 minut. Smacznego!