niedziela, 20 lipca 2014

Pavlova z jagodami i śmietankowym kremem

Potrzebne: 

6 białek
250 g cukru pudru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka soku z cytryny

500 ml śmietanki 30%
cukier waniliowy
świeże jagody

Opcjonalnie:
gałązki mięty do dekoracji

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Białka ubijamy na sztywno. Na koniec dodajemy partiami cukier, a później mąkę i sok z cytryny. Na papierze do pieczenia rysujemy ok 20 cm okrąg i na nim układamy bezę, wyciągając ją ładnie do góry. Pieczemy najpierw przez 5 minut, a później zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy przez kolejne 90 minut. Po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika i zostawiamy bezę do wystudzenia. W tym czasie ubijamy śmietankę z cukrem waniliowym i schładzamy ją w lodówce. Jagody również trzymamy w lodówce. Kiedy beza jest zimna nakładamy na nią śmietankę i jagody. Dekorujemy listkami mięty. Pysznie chrupiąca z zewnątrz i piankowa w środku:) Super deser:)





Słodkie jagodowe lato Jagodowe lato Lato w pełni!