niedziela, 12 stycznia 2014

Sałatka z makaronem ryżowym i pieczarkami

Potrzebne: 

makaron ryżowy tao tao nitki (200 g)
0,5 kg pieczarek
4 ogórki kiszone
słoik papryki konserwowej
4 jajka
por
puszka kukurydzy
majonez
łyżeczka masła
sól, pieprz

Opcjonalnie:
sok z cytryny lub kwasek cytrynowy

Pieczarki obieramy, kroimy w plasterki i obsmażamy na maśle z dodatkiem soli i pieprzu. Dla zachowania koloru można skropić je sokiem z cytryny lub posypać szczyptą kwasku cytrynowego. Makaron wkładamy do garnka i zalewamy 2l wrzątku zostawiając na 5 min pod przykryciem. Następnie odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia. Jajka gotujemy na twardo. Resztę składników siekamy wg uznania. Po wystygnięciu wszystkich ciepłych składników mieszamy je razem z majonezem i chowamy do lodówki żeby się "przegryzło". 




Smacznego!