1/5 szklanki mąki pszennej
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru pudru ( może być też kryształ, wtedy trochę mniej )
cukier waniliowy
1 jajko
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki oleju ( roślinny lub ewentualnie rozpuszczone masło )
Opcjonalnie:
kruszone orzechy włoskie, herbatniki, dżem porzeczkowy i gorzka czekolada
Mieszamy najpierw suche, później mokre. Do ciasta dodajemy kilka sztuk pokruszonych herbatników i zmielonych orzechów.
Nalewamy do foremek ( u mnie to silikonowe foremki ) trochę masy na dno ( ciężko się ją nakłada - ja to robię dwoma łyżkami ). Następnie dajemy na środek masy po 1/2 łyżeczki dżemu, kostkę gorzkiej czekolady i na to znów przykrywamy ciasto. Tak żeby masa sięgała maksymalnie do 3/4 wysokości foremki, bo jeszcze urośnie. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 25 minut. Po wyjęciu zanurzamy babeczki w zmielonej czekoladzie:)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję bardzo za zainteresowanie! :)