środa, 18 grudnia 2013

Muffinki z dżemem porzeczkowym, orzechami i gorzką czekoladą

Potrzebne: 

1/5 szklanki mąki pszennej 
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru pudru ( może być też kryształ, wtedy trochę mniej )
cukier waniliowy
1 jajko
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki oleju ( roślinny lub ewentualnie rozpuszczone masło )

Opcjonalnie:
kruszone orzechy włoskie, herbatniki, dżem porzeczkowy i gorzka czekolada

Mieszamy najpierw suche, później mokre. Do ciasta dodajemy kilka sztuk pokruszonych herbatników i zmielonych orzechów.

Nalewamy do foremek ( u mnie to silikonowe foremki ) trochę masy na dno ( ciężko się ją nakłada - ja to robię dwoma łyżkami ). Następnie dajemy na środek masy po 1/2 łyżeczki dżemu, kostkę gorzkiej czekolady i na to znów przykrywamy ciasto. Tak żeby masa sięgała maksymalnie do 3/4 wysokości foremki, bo jeszcze urośnie. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 25 minut. Po wyjęciu zanurzamy babeczki w zmielonej czekoladzie:)




Smacznego!