niedziela, 25 maja 2014

Lekki deser truskawkowy na spodzie z biszkoptów i czekoladowej ricotty

Potrzebne: 

ok 10 sztuk biszkoptów
3 łyżki wrzącej wody
2,5 łyżeczki żelatyny
150 g nutelli ( ok 1/2 średniego opakowania)
250 g serka ricotta
galaretka malinowa ( myślę, że lepsza będzie truskawkowa dla podbicia smaku truskawek)
kilka truskawek

Opcjonalnie:
mięta 

Deser to kolejna wariacja z serkiem ricotta :) jest dużo mniej kaloryczny niż mascarpone i zawiera więcej białka, przez co słodka pokusa nie generuje tak dużych wyrzutów sumienia;)) Żelatynę należy rozpuścić w ok 3 łyżkach wrzątku i odstawić do wychłodzenia. W międzyczasie rozrabiamy galaretkę zgodnie z przepisem na opakowaniu ( dajemy zamiast 500 ml wody ok 250-300 ml kiedy chcemy żeby jej smak był bardziej wyrazisty) i odstawiamy do wychłodzenia. Serek ricotta miksujemy dodając partiami nutellę ( nutella ma mieć temperaturę pokojową - nie może być zbyt ciepła, ani zbyt zimna). Na koniec dodajemy wystudzoną żelatynę i miksujemy, aż składniki ładnie się połączą. Można dosłodzić, ale dla mnie było ok. Biszkopty układamy na foremce do tarty i zalewamy je masą z serka i nutelli. Na to nalewamy schłodzoną i prawie tężejącą galaretkę. W galaretce układamy pokrojone truskawki. Zostawiamy do schłodzenia w lodówce na kilka h lub na noc. Podajemy udekorowane miętą.





Smacznego!


Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dni  Co mamy dla mamy? Dzień Matki 2014  Milion smaków truskawek