niedziela, 25 maja 2014

Udziec z indyka pieczony w kolendrowo-pieprzowej marynacie

Potrzebne:

ok 1 kg udźca z indyka bez skóry i kości
łyżeczka ziaren kolendry
pół łyżeczki ziarnistego pieprzu
1/3 łyżeczki papryki ostrej
1/3 łyżeczki granulowanego czosnku
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki soku z cytryny
1/2 łyżeczki soli

Kolejna domowa wędlina:) Lekko ostra w smaku, wilgotna, idealna na kanapki:) W moździerzu rozgniatamy na pył ziarenka pieprzu i kolendry. Dodajemy resztę ziół, sos sojowy, oliwę i sok z cytryny. Mieszamy i tak powstałą marynatą nacieramy mięso. Zostawiamy w zamkniętym pojemniku w lodowce na kilka h ( najlepiej całą noc). Mięso po wyjęciu pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 2h.




Smacznego!