środa, 11 czerwca 2014

Młoda kapusta z pomidorami, koperkiem i smażoną kiełbaską

Potrzebne: 

średnia głowa kapusty
średnia laska kiełbasy zwyczajnej lub podwawelskiej ( ok 20-25 cm)
pęczek koperku
koncentrat pomidorowy Pudliszki
2 szklanki wody
1 łyżeczka cukru brązowego
kilka listków laurowych
ziele angielskie
sól, pieprz

Wodę nalewamy do dużego garnka i zagotowujemy. Dodajemy łyżkę soli , szczyptę pieprzu, ziele angielskie, listki laurowe i łyżeczkę cukru. Kapustę obdzieramy z brzydszych liści. Wykrawamy głąb, kroimy na ćwiartki i myjemy. Siekamy drobno wzdłuż aby powstały paski. Wrzucamy poszatkowaną kapustę do wrzącej wody i gotujemy aż zmięknie co jakiś czas mieszając. W tym czasie kiełbaskę kroimy w drobną kostkę i siekamy koperek. Kiełbaskę podsmażamy ( bez tłuszczu ) aż się zarumieni. Łyżką cedzakową wyławiamy kiełbaskę i układamy na ręczniku papierowym żeby odsączyć ją z tłuszczu  i wrzucamy do kapusty ( w wersji bardziej kalorycznej można dodać kiełbasę razem z tłuszczem ). Dodajemy 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki oraz posiekamy koperek. Gotujemy jeszcze przez ok 2-3 minuty i ewentualnie doprawiamy a następnie zostawiamy aby smaki się przegryzły. Im dłużej jest odgrzewana tym lepiej smakuje:) 




Smacznego!

Pudliszki - Pomidorowe inspiracje Nowalijkowe Kucharzenie Lato w pełni!