wtorek, 10 czerwca 2014

Cukinia zapiekana z kurkami i serem pleśniowym podana z grzankami w ziołowym kremie

Potrzebne: 

1 średnia cukinia lub 2 małe
30 dag kurek
1/4 szklanki białego wina
1 cebula
oliwa z oliwek
40 dag sera lazur błękitny
3 gałązki cząbru
tabasco
sól, pieprz

bagietka
łyżka masła

krem do grzanek:
awokado
pęczek pietruszki
2 gałązki tymianku
1 duży ząbek czosnku
1 duża łyżka oliwy

Cukinię przekroić wzdłuż i wydrążyć. Środków nie wyrzucać. Grzyby oczyścić i pokroić jeśli są zbyt duże. Cebulę pokroić w paseczki. Na rozgrzanej oliwie podsmażyć kurki z cebulą, dodać rozdrobniony miąższ z cukinii, wlać wino i dusić aż cebula zmięknie całkowicie. Pod sam koniec dodać ser pleśniowy ( ok 3/4 porcji) i posiekany cząber - poczekać, aż ser się rozpuści i wyłączyć. Doprawić solą i tabasco do smaku. Tak przygotowanym farszem napełniać wydrążone cukinie. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekać ok. 25 minut. Bagietkę pokroić wzdłuż na równe części i posmarować masłem z obydwu stron. Po upływie 20 min wyjąc cukinie i rozkruszyć na nie resztę sera ( można pociąć w paski ) oraz ułożyć obok bagietkę. W tym czasie zmiksować blenderem wszystkie składniki na krem razem i schłodzić go w lodowce. Cukinie wyjąć z piekarnika i podawać z grzankami posmarowanymi kremem. 





Smacznego!

Lato w pełni! Dania dobre dla skóry