piątek, 6 czerwca 2014

Kremowe i puszyste lody kawowe własnej roboty

Potrzebne:

400 g śmietanki 30%
puszka mleka zagęszczonego słodzonego
150 ml mocnej kawy
4 łyżki kakao
3 łyżki rozpuszczonego masła

Opcjonalnie:
prażone ziarenka kawy

Śmietankę ubijamy na sztywno w wysokim naczyniu. W drugim naczyniu mieszamy mleko, wystudzone masło, kawę i kakao. Łączymy masę kawową ze śmietanką i delikatnie mieszamy. Wylewamy do płaskiego naczynia i wstawiamy do zamrażalnika. Po 40 minutach wyjmujemy lody i mieszamy dokładnie oddzielając zmarzlinę od brzegów foremki. Etap ten powtarzamy jeszcze 2-3 razy. Możemy również dodać pokruszone ziarenka kawy. Lody są puszyste i bardzo smakowite:) 




Smacznego!

Akcja lodowa 2014 Lody, lody dla ochłody Kawa ...I co dalej? Lato w pełni!