wtorek, 3 czerwca 2014

Domowy budyń czekoladowy

Potrzebne: 

500 ml mleka 2 %
4 łyżki kakao ( gorzkiego np decomorreno)
4 łyżki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej

Opcjonalnie:
łyżeczka nutelli, kakaowa posypka, listek mięty do dekoracji

Z mleka odlewamy mniej więcej pół kubka. Pozostałe mleko zagotowujemy. Do odlanego mleka dodajemy kakao, cukier i mąkę ziemniaczaną. Zawartość kubka dokładnie mieszamy, wszystkie składniki muszą rozpuścić się w mleku. Gdy mleko zacznie wrzeć wlewamy do niego zawartość drugiego kubka i dokładnie mieszamy do momentu aż ponownie zacznie wrzeć. Po jakiś 30-40 sekundach budyń ściągamy z palnika i rozlewamy do salaterek. Posypujemy  posypką, na środku kładziemy po łyżeczce nutelli i listku mięty.




Smacznego!