poniedziałek, 2 czerwca 2014

Orientalny kurczak z warzywami i ryżem

Potrzebne:

1 pierś z kurczaka
1/2 łyżeczki imbiru
1 łyżeczka sosu sojowego
1/3 łyżeczki rozgniecionych nasion kolendry
woreczek ryżu białego długoziarnistego
mieszanka warzyw "chińska"
łyżeczka oliwy
pieprz cayenne
sól

Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Kurczaka kroimy w średnią kostkę nacieramy przyprawami i oliwą. Smażymy na małym płomieniu aż się lekko zarumieni. Dodajemy mieszankę warzyw i smażymy jeszcze przez ok 10-15 minut. Ryż ubijamy w kręgu kuchennym i układamy wokół warzywa z kurczakiem. Szybki i prosty obiad gotowy :) W wersji dla mniej leniwych można zrobić warzywa samemu - marchewkę, paprykę, cebulę, groszek cukrowy, pędy bambusa, kiełki fasoli mung ,por i grzyby mun.




Smacznego!