wtorek, 8 lipca 2014

Orzeźwiający sorbet jagodowy z winem musującym

Potrzebne: 

2 szklanki świeżych jagód
1/2 szklanki białego półsłodkiego lub słodkiego wina musującego 
1 cukier waniliowy lub 2-3  łyżki miodu 

Opcjonalnie:
sok z cytryny

Jagody przebieramy z liści i staramy się oderwać ewentualne ogonki. Cukier waniliowy rozpuszczamy w 2-3 łyżeczkach gorącej wody. Kiedy się rozpuści dodajemy płyn do jagód i miksujemy blenderem. Jeżeli jagody są już zmiksowane dolewamy powoli wino - uwaga może chlapać :) Całość miksujemy aż do połączenia składników. Próbujemy i ewentualnie dolewamy wina, dosładzamy do smaku lub dodajemy sok z cytryny kiedy jest zbyt słodkie. Mrozimy w zakrytym pojemniczku, żeby sorbet nie złapał zapachu od innych mrożonek. Przed użyciem wyjmujemy jakieś 10 min wcześniej. Sorbet jest pyszny i fajnie zastępuje chęć na coś słodkiego!:) a smak i zapach wina bardzo orzeźwia. Polecam :)



Smacznego!


Słodkie jagodowe lato Płaski brzuch- posiłki dietetyczne Akcja lodowa 2014 Lody, lody dla ochłody Jagodowe lato Lato w pełni! Akcja lodowa 2014 Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dni