Potrzebne:
2 szklanki świeżych jagód
1/2 szklanki białego półsłodkiego lub słodkiego wina musującego
1 cukier waniliowy lub 2-3 łyżki miodu
Opcjonalnie:
sok z cytryny
Jagody przebieramy z liści i staramy się oderwać ewentualne ogonki. Cukier waniliowy rozpuszczamy w 2-3 łyżeczkach gorącej wody. Kiedy się rozpuści dodajemy płyn do jagód i miksujemy blenderem. Jeżeli jagody są już zmiksowane dolewamy powoli wino - uwaga może chlapać :) Całość miksujemy aż do połączenia składników. Próbujemy i ewentualnie dolewamy wina, dosładzamy do smaku lub dodajemy sok z cytryny kiedy jest zbyt słodkie. Mrozimy w zakrytym pojemniczku, żeby sorbet nie złapał zapachu od innych mrożonek. Przed użyciem wyjmujemy jakieś 10 min wcześniej. Sorbet jest pyszny i fajnie zastępuje chęć na coś słodkiego!:) a smak i zapach wina bardzo orzeźwia. Polecam :)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję bardzo za zainteresowanie! :)