poniedziałek, 7 lipca 2014

Delikatne parpadelle ze wstążkami cukinii w sosie śmietankowym

Potrzebne:

ok 10-20 pasków cukinii
2 kule makaronu parpadelle lub innego grubszego
2 łyżki serka mascarpone
kilka gałązek oregano
1 ząbek czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek
sól
biały pieprz

Gotujemy makaron w osolonej wodzie al dente wg przepisu na opakowaniu. Paski z cukinii robimy obieraczką, skrobiąc cukinię jak byśmy ją obierali. Kiedy cukinia jest zbyt duża wydrążamy środek i skrobiemy jeden z boków. W rondelku rozgrzewamy oliwę i na małym ogniu smażymy na niej oregano pod koniec dodając posiekany czosnek - uważamy żeby nie przypalić czosnku. Kiedy czosnek zacznie już ładnie pachnieć dodajemy cukinię i chwilkę dusimy ok 1-2 minuty pod przykryciem, dodajemy serek mascarpone i przyprawy do smaku. Kiedy serek się rozpuści dodajemy kolejne paski cukinii. W ten sposób część pasków będzie bardziej chrupiąca i wyczuwalna w sosie. Zdejmujemy garnek z palnika i zakrywamy. Podajemy układając sos na makaronie, dekorujemy oregano :) 





Smacznego!

Cukrzyca ciążowa-obiad
Cukinia 2014
Lato w pełni! Wegetariański obiad III










zBLOGowani.pl