niedziela, 13 lipca 2014

Bułki jagodzianki z lukrem cytrynowym wg przepisu mojej mamy

Potrzebne:

bułki:
1/2 kg mąki pszennej
1/2 kostki masła roślinnego
1/2 szklanki cukru kryształu
1 cukier wanilinowy
1/2 paczki drożdży ( 50 g ) lub 14 g suchych drożdży
250 ml mleka
3 żółtka
szklanka świeżych jagód

lukier:
cukier puder
sok z cytryny

Zaczynamy od przygotowania rozczynu: podgrzewamy mleko i dodajemy łyżkę mąki, 2 łyżeczki cukru i drożdże. Odstawiamy. Mleko nie powinno być gorące gdyż może zabić drożdże, kiedy będzie za zimno drożdże nie wyrosną. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Masło ścieramy na tarce i dodajemy wszystkie składniki powoli do siebie. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia nakrywając je ściereczką. Jagody przesypujemy do miseczki i obsypujemy delikatnie mąką. Kiedy ciasto wyrośnie  układamy je na blacie wysypanym mąką  i rozwałkowujemy na ok 1 cm grubości. Szklanką lub kubkiem wykrawamy koła rozpłaszczamy je w rękach delikatnie i nakładamy na środek jagody, zlepiamy i formujemy bułeczki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zlepieniem do dołu. Odstawiamy jeszcze na ok 10-15 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Bułeczki pieczemy ok 15-20 min sprawdzając jak są zarumienione. Po wyjęciu jagodzianki studzimy. Na koniec polewamy lukrem - cukier puder ucieramy z sokiem z cytryny. Są najlepsze:) Polecam!