czwartek, 12 czerwca 2014

Wspaniale pomidorowe razowe spaghetti bolognese z serem pleśniowym

Potrzebne: 

makaron spaghetti pełnoziarnisty
350 g mięsa mielonego wołowo -wieprzowego
1 puszka pomidorów
1 duża cebula
2 duże ząbki czosnku
2 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki
kawałek sera pleśniowego typu lazur
kilka gałązek oregano, bazylii 
oliwa z oliwek
sól, pieprz, tabasco


Obieramy cebulę i kroimy ją w cienkie talarki. Smażymy na oliwie na delikatnie złoty kolor. Pod koniec dodajemy posiekany czosnek i pomidory z puszki oraz koncentrat. Dusimy pod przykryciem ok 5 minut. W tym czasie gotujemy makaron al dente wg przepisu na opakowaniu. Doprawiamy sos pomidorowy do smaku solą, pieprzem i tabasco i dodajemy mięso mielone. Dusimy, aż mięso będzie gotowe i na koniec dodajemy posiekane zioła. Makaron podajemy z przygotowanym sosem i startym serem pleśniowym :)



Smacznego!

Pudliszki - Pomidorowe inspiracje