piątek, 13 czerwca 2014

Filety z sandacza z kremem porowym na białym winie

Potrzebne: 

kilka filetów z sandacza
duży por
1 szklanka mleka
1/2 szklanki białego wytrawnego wina
1/2 szklanki mąki razowej
1 duża cytryna
2-3 łyżki klarowanego masła
sól, pieprz, tabasco

Opcjonalnie:
pieprz kolorowy do dekoracji

Filety moczymy w mleku przez ok 1 godzinę. W tym czasie odkrawamy z pora białą część , obieramy wierzchnią warstwę i myjemy dokładnie. Kropimy wzdłuż na cienkie paski. Na patelni rozgrzewamy masło z połową soku z cytryny, solą i pieprzem. Sandacza wyławiamy z mleka, panierujemy w mące i smażymy na złoty kolor. Po usmażeniu w masło wrzucamy pory i chwilę je podsmażamy. Kiedy pory trochę zmiękną dodajemy połowę soku z cytryny i wino. Dusimy pod przykryciem ok 10 minut. Kiedy wino wyraźnie odparuje zdejmujemy patelnię z ognia, wyjmujemy kila sztuk do dekoracji a resztę blendujemy pory na krem. Doprawiamy do smaku. Na talerzu układamy kawałki pora, na to filety z sandacza polane kremem i posypane czerwonym pieprzem.




Smacznego!