sobota, 17 maja 2014

Pierś z indyka pieczona w musztardzie, słodkim winie i ziołach

Potrzebne: 

1 kg piersi z indyka
2 łyżki musztardy Dijon
łyżka oliwy
pół szklanki białego wina
tymianek
sól
pieprz
ziele angielskie
liść laurowy
2 ząbki czosnku

Opcjonalnie:
sos sojowy

Pierś myjemy i wycieramy dokładnie do sucha. Odkrawamy resztki tłuszczu i kostek. Smarujemy musztardą wymieszaną z oliwą, czosnkiem, ziołami, solą i pieprzem. Na małej brytfance układamy mięso i podlewamy białym winem i sosem sojowym, dodajemy do niego ząbek czosnku ( nierozgnieciony) , liście laurowe i ziele angielskie oraz kilka gałązek tymianku. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok 2 h. W tym czasie dwa razy polewając mięso sosem z wina. Przed końcem pieczenia - ok 15min. włączamy termoobieg żeby skórka była bardziej przypieczona. Kroimy dopiero po całkowitym przestygnięciu mięsa.




 


Smacznego!