Potrzebne:
200 g śmietanki 36%
200 g mleka zagęszczonego niesłodzonego
150 g borówek amerykańskich
2 łyżeczki konfitury jagodowej
1 cukier waniliowy
1 łyżka rozpuszczonego masła
Borówki w całości ubijamy - najlepiej tłuczkiem do ziemniaków, tak aby zachować gdzieniegdzie ich strukturę. Śmietankę ubijamy na sztywno w wysokim naczyniu. W drugim naczyniu mieszamy mleko, wystudzone masło, zmiksowane i ubite borówki i cukier. Kiedy chcemy mieć pewność że cukier całkowicie się rozpuści, moczymy go wcześniej w 2 łyżkach ciepłej wody i mieszamy aż masa będzie jednolitej struktury. Łączymy masę owocową ze śmietanką i delikatnie mieszamy. Wylewamy do płaskiego naczynia, wrzucamy konfiturę, delikatnie mieszamy i wstawiamy do zamrażalnika. Nie trzeba ich mieszać w trakcie zamarzania, ale przed jedzeniem wyjmujemy je 10 min wcześniej z zamrażalnika żeby troszkę zmiękły :) Przepyszne:)
Smacznego!:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję bardzo za zainteresowanie! :)