środa, 28 maja 2014

Torcik waflowy z masą kakaową i orzechami laskowymi

Potrzebne:



masa:

1/4 szklanki mleka

pół kostki masła

pół szklanki cukru

1 szklanka mleka w proszku
łyżka kakao
1 kieliszek likieru krówkowego

2 opakowania wafli "andrucików"
50-70 g orzechów laskowych
3/4 tabliczki gorzkiej czekolady

Orzechy uprażyć na suchej patelni i pozbawić brązowych skorupek a następnie zmiksować w blenderze na drobne kawałki. Mleko, masło , cukier i kakao rozpuścić. Do ciepłej masy dodać mleko w proszku, likier, 3/4 zmiksowanych orzechów i dobrze wymieszać aby konsystencja była gładka. Przekładać wafle przestudzoną masą i dobrze docisnąć. Torcik posmarować na koniec roztopioną gorzką czekoladą i posypać pozostałymi orzechami. Przed polaniem czekoladą można wafle docisnąć talerzem i wstawić na chwilę do lodówki żeby ładnie się pokleiły ze sobą. Po oblaniu czekoladą najlepiej przechowywać w lodówce.






Smacznego!

Jak ugryźć wafla  Co mamy dla mamy? Dzień Matki 2014 Jak ugryźć wafla