Potrzebne:
masa:
1/4 szklanki mleka
pół kostki masła
pół szklanki cukru
1 szklanka mleka w proszku
łyżka kakao
1 kieliszek likieru krówkowego
2 opakowania wafli "andrucików"
50-70 g orzechów laskowych
3/4 tabliczki gorzkiej czekolady
Orzechy uprażyć na suchej patelni i pozbawić brązowych skorupek a następnie zmiksować w blenderze na drobne kawałki. Mleko, masło , cukier i kakao rozpuścić. Do ciepłej masy dodać mleko w proszku, likier, 3/4 zmiksowanych orzechów i dobrze wymieszać aby konsystencja była gładka. Przekładać wafle przestudzoną masą i dobrze docisnąć. Torcik posmarować na koniec roztopioną gorzką czekoladą i posypać pozostałymi orzechami. Przed polaniem czekoladą można wafle docisnąć talerzem i wstawić na chwilę do lodówki żeby ładnie się pokleiły ze sobą. Po oblaniu czekoladą najlepiej przechowywać w lodówce.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję bardzo za zainteresowanie! :)