Potrzebne:
ok 150 g mielonej cielęciny
15 dużych listków botwinki
1/3 szklanki kaszy jaglanej
500 ml bulionu warzywnego
1 marchewka
1 mała cebulka
kilka gałązek tymianku
1 jajko
oliwa z oliwek
sól
pieprz
Liście botwinki myjemy dokładnie, rozkładamy na płasko i parzymy wrzątkiem przez chwilę. Marchewkę ścieramy na małych oczkach tarki. Mięso doprawiamy solą i pieprzem, a następnie dodajemy jajko, 2 łyżki tartej marchewki, posiekaną drobno cebulkę, ugotowaną kaszę jaglaną i kilka listków tymianku. Całość mieszamy i odstawiamy na chwilę. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Brytfankę lub naczynie do zapiekania smarujemy oliwą i wykładamy gałązkami tymianku. Formujemy zgrabne gołąbki i układamy je w naczyniu do zapiekania. Na koniec posypujemy resztą tartej marchewki i zalewamy bulionem warzywnym. Pieczemy ok 30-40 min, w połowie wyjmujemy i przekręcamy gołąbki na drugą stronę. Z wywaru pozostałego po upieczeniu możemy zrobić sos dodając 2 łyżki śmietanki lub po prostu polać gołąbki powstałym rosołem. Gołąbki są pyszne na zimno i na ciepło :) Polecam!:)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję bardzo za zainteresowanie! :)