Potrzebne:
mieszanka sałat ( ja użyłam sałaty z botwinką )
1 dojrzała gruszka lub gruszka z zalewy
2 plasterki bekonu
sos:
1 żółtko
ząbek czosnku lub 1/2 ząbka w zależności od wielkości
łyżka oliwy
łyżeczka soku z cytryny
łyżeczka musztardy
zmielony czarny pieprz
sól do smaku
Składniki na sos dokładnie miksujemy i odstawiamy do lodówki. Bekon smażymy na suchej patelni przekręcając go kilka razy żeby ładnie się zarumienił. Gruszkę obieramy, wydrążamy i kroimy na ósemki. Gruszkę z puszki odsączamy z zalewy i kroimy na mniejsze kawałki. Jeżeli bekon jest zbyt duży również go kroimy na mniejsze paski. Na talerzu układamy sałatkę i skrapiamy ją sosem, na to kładziemy gruszkę i bekon. Pyszne:)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję bardzo za zainteresowanie! :)