sobota, 21 czerwca 2014

Lekkie lody truskawkowe z kawałkami owoców

Potrzebne:

200 g śmietanki 36%
200 g mleka zagęszczonego niesłodzonego
200 ml zmiksowanych truskawek
kilka sztuk truskawek w całości
2 cukry waniliowe
1 łyżka rozpuszczonego masła

Opcjonalnie:
gałązki mięty

Truskawki w całości ubijamy - najlepiej tłuczkiem do ziemniaków, tak aby zachować gdzieniegdzie ich strukturę. Śmietankę ubijamy na sztywno w wysokim naczyniu. W drugim naczyniu mieszamy mleko, wystudzone masło, zmiksowane i ubite truskawki i cukier. Łączymy masę owocową ze śmietanką i delikatnie mieszamy. Wylewamy do płaskiego naczynia i wstawiamy do zamrażalnika. Po 40 minutach wyjmujemy lody i mieszamy dokładnie oddzielając zmarzlinę od brzegów foremki. Etap ten powtarzamy jeszcze 2-3 razy. Lody są bardzo orzeźwiające kiedy dodamy do nich gałązki mięty.




Smacznego!
Akcja lodowa 2014 Lody, lody dla ochłody Akcja lodowa 2014
Kawa ...I co dalej?Lato w pełni!