sobota, 21 czerwca 2014

Biszkoptowe ciasto z truskawkami i kremem cytrynowym

Potrzebne: 

ciasto biszkoptowe
1 galaretka cytrynowa
serek mascarpone
świeże truskawki
1/2 tabliczki czekolady gorzkiej
3-4 łyżki dżemu truskawkowego
gałązka mięty

Biszkopt możemy upiec samemu lub gdy brakuje nam czasu możemy pokusić się o kupienie gotowego spodu. Smarujemy go dżemem truskawkowym i odstawiamy żeby dżem ładnie wsiąknął. Przygotowujemy w tym czasie krem. Galaretkę rozrabiamy w 1/2 wody podanej na opakowaniu i odstawiamy do przestygnięcia. Pilnujemy żeby się nie ścięła. Kiedy galaretka jest już odpowiednio zimna miksujemy mascarpone na puszystą masę stopniowo dodając tężejącą galaretkę. Odstawiamy masę na chwilę do lodówki, jednak nie zbyt długo bo szybko się zsiada - pilnujemy tego. W tym czasie przygotowujemy truskawki, każdą przecinając wzdłużna 2-3 części. Na biszkopt nakładamy krem i układamy truskawki zaczynając od zewnątrz. Na środek wkładamy gałązkę mięty i dekorujemy rozpuszczoną ( ale nie gorącą ) czekoladą.



Smacznego!
Kawa ...I co dalej?Lato w pełni!