poniedziałek, 16 czerwca 2014

Meksykańskie burrito z mielonym mięsem i papryką

Potrzebne: 

4 pszenne tortille
200-300 g mięsa mielonego
1 duża papryka
mała puszka kukurydzy
mała puszka fasoli czerwonej
1 puszka pomidorów
2 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
oregano
bazylia
sól
pieprz

Opcjonalnie:
świeże oregano i tabasco

Mięso smażymy na suchej patelni. Dodajemy sól i pieprz. Zdejmujemy usmażone mięso i w wytopionym tłuszczu smażymy posiekany czosnek. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę paprykę i pomidory z puszki. Dusimy ok 10-15 minut. Dodajemy zioła i kukurydzę oraz fasolę oraz mięso. Doprawiamy do smaku. Dusimy, aż papryka będzie miękka. Tortille wstawiamy do nagrzanego do 100 stopni piekarnika na 5 minut. Ciepłe tortille napełniamy farszem. Podajemy z ulubionym sosem lub kwaśną śmietaną.




Smacznego!