niedziela, 15 czerwca 2014

Puszyste racuchy z jabłkami i cynamonową śmietanką

Potrzebne: 

1/2 litra mleka
2 jajka
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżka cukru waniliowego
szczypta soli
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
3 duże jabłka
masło klarowane lub olej do smażenia

Opcjonalnie:
cukier puder lub śmietanka z cynamonem do dekoracji

Mleko, jajka, mąkę, cukier, sól i sodę dokładnie ze sobą wymieszać - najlepiej mikserem aby nie było grudek. Jabłka obrać i pokroić w dość drobną kostkę. Wymieszać jabłka z ciastem. Smażyć placki na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Po usmażeniu odsączyć tłuszcz ręcznikiem papierowym i podawać posypane cukrem pudrem lub ubitą słodką śmietanką wymieszaną ze szczyptą cynamonu.




Smacznego!