wtorek, 29 kwietnia 2014

Mule duszone w białym winie i czosnku z tymiankiem

Potrzebne:

1 kg muli
2 ząbki czosnku
20 g masła
125 ml wina białego wytrawnego
gałązka tymianku

Opcjonalnie:
cytryna

Mule dokładnie szorujemy i usuwamy te nieżywe (otwarte  które  nie chcą  się  zamknąć ). Starannie wycieramy skorupki z wody. Na głębokiej patelni lub w garnku roztapiamy masło i wrzucamy czosnek. Smażymy czosnek chwile uważając żeby się nie przypalił. Dolewamy wina i doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy gałązkę tymianku i mule. Gotujemy na średnim ogniu przez ok 5-6 minut raz na jakiś czas potrząsając garnkiem żeby wymieszać mule z dna. Podajemy z przypieczoną bagietką.

                                      

                                     

                                       


Smacznego!