piątek, 27 czerwca 2014

Jajka na szpinaku zapiekane z kaszą gryczaną

Potrzebne:

2 woreczki świeżego szpinaku baby
1 woreczek kaszy gryczanej
6 jajek
3 ząbki czosnku
1 mała cebula
oliwa z oliwek
gałka muszkatołowa
sól, pieprz

Opcjonalnie:
czerwony pieprz

Gotujemy kaszę z 1/2 łyżeczki soli pilnując aby jej nie przegotować. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej pokrojoną w drobne piórka cebulkę. Kiedy zrobi się miękka dodajemy posiekany jeden ząbek czosnku. W międzyczasie myjemy szpinak i odsączamy go na sitku i wrzucamy na patelnię. Dodajemy pozostałe 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, ścieramy gałkę muszkatołową do smaku i solimy. Zakrywamy pokrywką i czekamy aż szpinak troszkę zmniejszy objętość. Kiedy szpinak zacznie puszczać dużo wody zdejmujemy pokrywkę i zwiększamy płomień aby ją zredukować do 1/3. Ugotowaną kaszę rozkładamy na blaszce i na to dodajemy usmażony szpinak. Wlewamy resztkę soku ze szpinaku który nam się wytworzył na patelni. Na szpinaku rozbijamy jajka i delikatnie posypujemy solą. Całość zapiekamy ok 10-15 min w 180 stopniach - sprawdzając poziom miękkości jajek - najlepsze są kiedy biało jest już wyraźne ale żółtko jest jeszcze płynne. Wyjmujemy, posypujemy czerwonym pieprzem i gotowe!






Smacznego!
Cukrzyca ciążowa-obiad Wegetariański obiad III Lato w pełni!