poniedziałek, 9 listopada 2015

Murzynek z ksylitolem zamiast cukru

Potrzebne: 

250 g masła 
2,5 łyżki kakao
4 łyżki mleka 
1 szklanka ksylitolu
1,5 szklanki mąki pszennej
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Opcjonalnie:
orzechy włoskie do posypania


Masło rozpuszczamy w garnku i dodajemy mleko oraz ksylitol aż się rozpuści. Odstawiamy do przestygnięcia. w tym czasie ubijamy pianę z białek z solą. Od masy czekoladowej odlewamy około 1/4 szklanki. Do reszty dodajemy żółtka, proszek do pieczenia i miksujemy, następnie powoli dodajemy łyżkę białek i łyżkę mąki - mieszając już łyżką i starając się aby masa była jak najbardziej puszysta. Całość przelewamy do formy najlepiej z wyjmowanym dnem- u mnie 26 cm. Pieczemy w 180 stopniach przez ok 40 minut lub do "suchego patyczka". Po upieczeniu ciasto oblewamy pozostałą czekoladą i posypujemy orzechami :)



Smacznego!