Potrzebne:
1 pstrąg
1-2 łyżki masła
3 ząbki czosnku ( jak małe to więcej)
1 por
1 cebula
½ szklanki białego wina lub/ i bulionu
1 cytryna
sól morska, pieprz kolorowy
Opcjonalnie:
Zioła ( rozmaryn, pietruszka, kolendra)
Zielony pieprz marynowany
Rybkę myjemy dokładnie i osuszamy ręcznikiem papierowym.
Czosnek ( 1 ząbek ), zioła, masło, sól i pieprz ucieramy w moździerzu i
wkładamy do środka ryby ( można tez posmarować ja całą ). Oczyszczony i opłukany por kroimy w paski i
układamy na dnie naczynia w którym będziemy piec rybę. Pozostałe ząbki czosnku rozgniatamy
– w łupinkach i układamy na porach. Cebulę kroimy w paski i również układamy.
Na takich warzywach kładziemy naszego pstrąga. Kładziemy na nim jeszcze zioła,
do środka wkładamy plasterki cytryny i oprószamy solą i pieprzem. Ja swojego
zalałam ½ szklanki wina białego i ½ szklanki bulionu z kostki.
Tak przygotowaną potrawę wkładamy do nagrzanego na 190
stopni piekarnika na ok. 20-25 minut.
Zapach przy pieczeniu jest niesamowity – a smak.. jeszcze
bardziej :)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję bardzo za zainteresowanie! :)