wtorek, 26 listopada 2013

Pstrąg pieczony na porach i winie

Potrzebne:

1 pstrąg
1-2 łyżki masła
3 ząbki czosnku ( jak małe to więcej)
1 por
1 cebula
½ szklanki białego wina lub/ i bulionu
1 cytryna
sól morska, pieprz kolorowy

Opcjonalnie:

Zioła ( rozmaryn, pietruszka, kolendra)
Zielony pieprz marynowany

Rybkę myjemy dokładnie i osuszamy ręcznikiem papierowym. Czosnek ( 1 ząbek ), zioła, masło, sól i pieprz ucieramy w moździerzu i wkładamy do środka ryby ( można tez posmarować ja całą ). Oczyszczony i opłukany por kroimy w paski i układamy na dnie naczynia w którym będziemy piec rybę. Pozostałe ząbki czosnku rozgniatamy – w łupinkach i układamy na porach. Cebulę kroimy w paski i również układamy. Na takich warzywach kładziemy naszego pstrąga. Kładziemy na nim jeszcze zioła, do środka wkładamy plasterki cytryny i oprószamy solą i pieprzem. Ja swojego zalałam ½ szklanki wina białego i ½ szklanki bulionu z kostki.





Tak przygotowaną potrawę wkładamy do nagrzanego na 190 stopni piekarnika na ok. 20-25 minut.
Zapach przy pieczeniu jest niesamowity – a smak.. jeszcze bardziej :)





Smacznego!