Potrzebne:
2 szklanki mąki pszennej
¾ szklanki cukru kryształu
½ łyżeczki sody oczyszczonej
1 przyprawa do piernika
2 łyżki masła
1/3 szklanki mleka
2 łyżki miodu
1 jajko
Opcjonalnie:
tabliczka czekolady do dekoracji
Miód, masło, mleko, przyprawę do piernika i cukier podgrzewam w rondelku. Delikatnie tak żeby się rozpuściło ale nie zagotowało. Pozostałe sypkie składniki mieszam w misce. Do przestudzonej masy z rondelka dodaje jajko i łącze z sypkim. Zagniatam przez chwilę i przenoszę na stolnicę wysypaną mąką. Odrywam po kawałku i wykrawam pierniczki – moje mają od 5-7 mm grubości.
Ułożone na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wkładam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 12 minut.
Czekoladę ścieram na drobnej tarce ( moja została starta w młynku ). Po wyjęciu pierniczków ( kiedy są jeszcze ciepłe ) maczam je przez chwilę w czekoladowym proszku. Efekt jest bardzo ciekawy :)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję bardzo za zainteresowanie! :)