środa, 27 listopada 2013

Świąteczne pierniczki

Potrzebne: 

2 szklanki mąki pszennej
¾ szklanki cukru kryształu
½ łyżeczki sody oczyszczonej
1 przyprawa do piernika
2 łyżki masła
1/3 szklanki mleka
2 łyżki miodu
1 jajko

Opcjonalnie:

tabliczka czekolady do dekoracji

Miód, masło, mleko, przyprawę do piernika i cukier podgrzewam w rondelku. Delikatnie tak żeby się rozpuściło ale nie zagotowało. Pozostałe sypkie składniki mieszam w misce. Do przestudzonej masy z rondelka dodaje jajko i łącze z sypkim. Zagniatam przez chwilę i przenoszę na stolnicę wysypaną mąką. Odrywam po kawałku i wykrawam pierniczki – moje mają od 5-7 mm grubości. 

Ułożone na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wkładam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 12 minut.




Czekoladę ścieram na drobnej tarce ( moja została starta w młynku ). Po wyjęciu pierniczków ( kiedy są jeszcze ciepłe ) maczam je przez chwilę w czekoladowym proszku. Efekt jest bardzo ciekawy :)


Smacznego!