środa, 27 listopada 2013

Muffinki z dżemem porzeczkowym w polewie z czekolady deserowej i kruszonych wafelkach

Potrzebne: 

1/5 szklanki mąki pszennej 
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru pudru ( może być też kryształ, wtedy trochę mniej )
cukier waniliowy
1 jajko
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki oleju ( roślinny lub ewentualnie rozpuszczone masło )

Opcjonalnie:

zamiast mąki pszennej można użyć mąki pełnoziarnistej, 1 łyżeczka cynamonu, kwaśny dżem / marmolada o zwartej konsystencji, polewa czekoladowa, wafelki

To przepis którego nie można zepsuć :) Mieszamy najpierw suche, później mokre i w zależności od tego co aktualnie mamy w domu dodajemy do środka. U mnie padło na dżem porzeczkowy. 

Nalewamy do foremek ( u mnie to silikonowe foremki ) trochę masy na dno ( ciężko się ją nakłada - ja to robię dwoma łyżkami ). Następnie dajemy na środek masy po 1/2 łyżeczki dżemu, i na to znów przykrywamy. Tak żeby masa sięgała maksymalnie do 3/4 wysokości foremki, bo jeszcze urośnie. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 25 minut. Po wyjęciu czekamy chwilę aż przestygną, dekorujemy polewą czekoladową ( moja była kupiona ) i obsypujemy pokruszonymi wafelkami.


Babeczki na ciepło ze szklanką zimnego mleka są przepyszne. 

Smacznego!