środa, 27 listopada 2013

Krewetki orientalnie z bagietką i białym winem

Potrzebne: 

krewetki mrożone ( w zależności ile się zje )
50 g masła
3/4 szklanki białego wina
2 ząbki czosnku
bagietka
sól, pieprz, imbir, gałka muszkatołowa, chilli
cytryna

Opcjonalnie:

natka pietruszki


Krewetki rozmrażamy. Na głębokiej patelni rozpuszczamy masło i dodajemy posiekany czosnek ( 1 ząbek ). Kiedy czosnek zacznie się smażyć ( smażymy na małym ogniu żeby się nie przypalił) dorzucamy krewetki na ok 3 minuty. W międzyczasie wrzucamy przyprawy i sok z cytryny wg uznania. Po 3 minutach smażenia zalewamy wszystko winem i zwiększamy ogień czekając jak alkohol odparuje. W międzyczasie możemy pokroić bagietkę i z ułożonym na niej posiekanym czosnkiem stostować ją w piekarniku - będzie bardziej chrupiąca i aromatyczna. Kiedy sos z krewetkami zacznie nam się znacząco redukować dodajemy część pietruszki. Przekładamy całość na talerz polewamy sosem i jeszcze posypujemy natką. Do dekoracji można dać jeszcze cytrynę. Palce lizać:)


Smacznego!