Potrzebne:
1- 1/2 paczki mieszanych sałat
krążek sera camembert
pierś z kurczaka
sól, pieprz
Opcjonalnie:
sos sojowy, musztarda Dijon, chilli, pomidorki koktajlowe, pietruszka
Zaczynamy od kurczaka. Można go przygotować wcześniej żeby poleżał w marynacie z musztardy, sosu sojowego - wtedy jest bardziej aromatyczny, ale nie trzeba koniecznie. Pierś kroimy wzdłuż na pół i z każdej strony smarujemy sosem, musztardą i przyprawami. Kładziemy na rozgrzanej patelni grillowej ( ewentualnie grillu ) i smażymy z każdej strony po ok 5 minut w zależności od grubości plastrów. Po usmażeniu kroimy na kawałki wg uznania, kostkę/ paski jak kto woli - tak samo robimy z serem.
Sos balsamico przygotowuje z cukru brązowego i octu balsamicznego z Modeny. Proporcje 1:1. Na 3 łyżki cukru daję 3 łyżki octu i gotuję to w rondelku na małym ogniu aż ocet niemal wyparuje. Sos dość szybko gęstnieje więc trzeba robić go w miarę wcześnie przed podaniem.
Na talerzu układam sałatę z kurczakiem i serem i polewam wszystko sosem. Można udekorowac pomidorkami i pietruszką.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję bardzo za zainteresowanie! :)