środa, 27 listopada 2013

Makaron pełnoziarnisty ze szpinakiem duszonym z czosnkiem i mascarpone, świeżą gałką i chipsami z szynki parmeńskiej

Potrzebne: 

garść makaronu pełnoziarnistego
szklanka szpinaku ( może być mrożony )
1/2 opakowania serka mascarpone
gałka muszkatołowa otarta
kilka plastrów szynki parmeńskiej
ząbek czosnku
kawałek papryczki chilli
sól, pieprz

Opcjonalnie:

pomidorki cherry

Makaron gotujemy wg wskazania na opakowaniu w osolonej wodzie. Na patelni podsmażamy plasterki szynki parmeńskiej. Po usmażeniu przekładamy je do miseczki. Na tej samej patelni ( chodzi o zostawienie tłuszczu z szynki ) dusimy szpinak z czosnkiem, papryką i przyprawami. Kiedy szpinak zmięknie dodajemy serek mascarpone i szynkę. Całość dusimy na małym ogniu chwilę aż ser całkowicie się rozpuści. Uważamy z solą! - szynka jest bardzo słona. Całość przekładamy na ugotowany wcześniej makaron i dekorujemy pomidorkami.





Smacznego!