środa, 12 marca 2014

Chrupiące placki ziemniaczane wg przepisu Magdy Gessler

Potrzebne: 

1 kg ziemniaków
2 cebule
1 ząbek czosnku
2 jajka
2-3 łyżki mąki ziemniaczanej

Opcjonalnie:
sól, pieprz do smaku

Obrać ziemniaki i cebulę. Na tarce o małych otworach zetrzeć ziemniaki i cebulę - można wrzucic je do blendera i zmiksować na gładką masę. Wylać masę na sitko ustawione na naczyniu. Lekko odcisnąć. Ziemniaki wymieszać z roztrzepanymi jajkami i mąką. Z naczynia, nad którym odcedzaliśmy ziemniaki odlać delikatnie sok, zostawiając na dnie mąkę ziemniaczaną. Mąkę tę dodać do masy. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Smażyć na złoty kolor. 

Smacznego!