środa, 12 marca 2014

Spaghetti carbonara

Potrzebne: 

500 g makaronu  spaghetti
1 łyżka oliwy z oliwek
100 g chudego bekonu
2 jajka
150 ml śmietany słodkiej
20 g parmezanu tartego
sól morska
pieprz 

Makaron ugotuj w dużej ilości wody z solą morską i łyżką oliwy. Pokrój boczek w paseczki. Oddziel żółtka od białek. Ubij żółtka ze śmietaną i 2,5 łyżkami tartego parmezanu. Dodaj sól i pieprz do smaku. Podsmaż boczek na patelni na złoto. Zahartuj makaron pod zimną wodą, dodaj trochę oliwy, żeby się nie sklejał. Wymieszaj boczek z makaronem i wlej sos. Szybko podgrzej całość na małym ogniu (jaja nie mogą się całkowicie ściąć). Podawaj od razu posypane parmezanem.

Smacznego!