poniedziałek, 17 marca 2014

Hamburgery po męsku :)

Potrzebne:

500 g mięsa mielonego wołowego
łyżeczka musztardy Dijon
sól
pieprz
ząbek czosnku

bułki:
2 1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki mleka
jajko
3 dag drożdży
łyżeczka cukru
szczypta soli
30 g masła

Opcjonalnie:
sos tatarski, majonez, tabasco, ketchup, pietruszka, ogórek kiszony, sałata lodowa, rukola, sos balsamiczny, cebula, ser żółty, kiełki fasoli mung, sezam

Do mięsa mielonego dodajemy łyżeczkę musztardy, sól, pieprz i posiekany ząbek czosnku – odstawiamy do lodówki na chwilę. W tym czasie robimy bułki. Masło rozpuszczamy z mlekiem – mieszanina ta powinna mieć około 50 stopni Celsjusza. Drożdże, 2 szklanki mąki (1/2 szklanki do podsypania), sól i cukier – wymieszać w misce. Następnie dolewamy mleko z masłem, i zagniatamy. Jak już będzie przypominać bryłę ciasta – dodajemy jajko i zagniatamy dalej. Ciasto musi być gładkie. Ciasto dzielimy na cztery lub dwie części, i formujemy bułki. Kładziemy je na blasze polanej olejem i lekko przyklepujemy, przykrywamy szmatką, posypujemy sezamem i odstawiamy na 30 minut. Niech rosną. Po wyrośnięciu wstawiamy do rozgrzanego pieca – 200 stopni Celsjusza, 10-12 minut. Uformowane wcześniej burgery wrzucamy na patelnię grillową, smażymy 3-4 minuty z jednej strony, w zależności od grubości. Po pierwszym przerzuceniu na kotlecie możemy położyć kawałek żółtego sera. Bułki wyjmujemy i studzimy. Przekrawamy na pół i układamy wg uznania: sos ( sos tatarski, ketchup, pietruszka, tabasco, majonez) warzywa i mięso.

Smacznego!









Przepis oryginalny by: Opalczynski