Potrzebne:
blaty bezowe:
6 białek
250 g cukru pudru
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżka skrobi ziemniaczanej
masa kawowa:
250 g serka mascarpone
250 ml śmietany kremówki, schłodzonej
1 espresso
2 łyżki cukru pudru
Opcjonalnie:
tabliczka gorzkiej czekolady
Najlepiej podzielić składniki na bezy na 3 części i piec każdą z osobna. Blachę do pieczenia wykładamy papierem, na którym rysujemy okrąg o średnicy 20 cm (najprościej odrysować jakiś talerzyk lub miseczkę). Ubić białka na sztywno, dalej ubijając dodawać cukier, łyżka po łyżce, co bardzo ważne - stopniowo. Na końcu delikatnie wmieszać skrobię i sok z cytryny.
Masę wyłożyć na narysowane koła. Wstawić do nagrzanego do 180ºC piekarnika. Po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 140ºC i piec przez 90 minut. Wyłączyć i lekko uchylić piekarnik - mają tak wystygnąć.
W wysokim naczyniu ubijamy najpierw śmietankę na sztywno. Następnie dodajemy serek mascarpone i miksujemy. Po połączeniu dodajemy wystudzoną kawę, cukier i pół tabliczki czekolady - startej. Mieszamy delikatnie na najniższych obrotach. Odstawiamy na chwilę do lodówki.
Po upieczeniu bez masę podzielić na 2 części i przełożyć nią 3 blaty bezowe. Udekorować. Aby tarta czekolada lepiej się trzymała można górną bezę przesmarować przed posypaniem delikatnie kremem. Tort nadaje się od razu do spożycia. Przechowywać w lodówce.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję bardzo za zainteresowanie! :)