poniedziałek, 17 marca 2014

Tort bezowo - kawowy z gorzką czekoladą

Potrzebne: 

blaty bezowe:
6 białek
250 g cukru pudru
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżka skrobi ziemniaczanej

masa kawowa:
250 g serka mascarpone
250 ml śmietany kremówki, schłodzonej
espresso
2 łyżki cukru pudru

Opcjonalnie:
tabliczka gorzkiej czekolady



Najlepiej podzielić składniki na bezy na 3 części i piec każdą z osobna. Blachę do pieczenia wykładamy papierem, na którym rysujemy okrąg o średnicy 20 cm (najprościej odrysować jakiś talerzyk lub miseczkę). Ubić białka na sztywno, dalej ubijając dodawać cukier, łyżka po łyżce, co bardzo ważne - stopniowo. Na końcu delikatnie wmieszać skrobię i sok z cytryny. 

Masę wyłożyć na narysowane koła. Wstawić do nagrzanego do 180ºC piekarnika. Po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 140ºC i piec przez 90 minut. Wyłączyć i lekko uchylić piekarnik - mają tak wystygnąć.

W wysokim naczyniu ubijamy najpierw śmietankę na sztywno. Następnie dodajemy serek mascarpone i miksujemy. Po połączeniu dodajemy wystudzoną kawę, cukier i pół tabliczki czekolady - startej. Mieszamy delikatnie na najniższych obrotach. Odstawiamy na chwilę do lodówki.

Po upieczeniu bez masę podzielić na 2 części i przełożyć nią 3 blaty bezowe. Udekorować. Aby tarta czekolada lepiej się trzymała można górną bezę przesmarować przed posypaniem delikatnie kremem. Tort nadaje się od razu do spożycia. Przechowywać w lodówce.

Smacznego!