niedziela, 23 marca 2014

Delikatny indyk w sosie paprykowym

Potrzebne:

500-700 g mięsa z udźca indyka
4 papryki
1 duża cebula
woda
ziele angielskie
liść laurowy
sól
pieprz
tabasco

Opcjonalnie:
słodka papryka, ryż, pół szklanki białego wina

Mięso z indyka oczyszczamy z tłuszczu, myjemy i podsmażamy w wysokim garnku aby zatrzasnąć pory. Jak już ładnie się zarumieni zmniejszamy ogień i zalewamy wodą do poziomu mięsa. Dorzucamy sól, pieprz i inne przyprawy wg uznania. Paprykę myjemy, wyjmujemy gniazda nasienne i blendujemy na miazgę. Powstały płyn wlewamy do garnka z indykiem. Dorzucamy obraną cebulę. Całość dusimy aż mięso będzie miękkie i sos się zagęści ( woda wyparuje a zmiksowana papryka ładnie się połączy). Gdyby sos za bardzo wyparował można dolać pół szklanki białego wytrawnego wina - nie dolewać wody. W przypadku kiedy sama papryka daje za mało smaku można posiłkować się przyprawą z proszku. Podawać z ryżem.

Smacznego!