Potrzebne:
kilka zielonych szparagów
jajko
szczypta soli
łyżka octu
pieprz kolorowy
Szparagi obieramy od główek w dól i gotujemy na parze ok 5-7 min w zależności od grubości szparagów. W drugim garnku gotujemy wodę. Kiedy zacznie porządnie bulgotać dodajemy sól i ocet. Jajko rozbijamy i przelewamy do szklanki. Łyżką robimy wir w gotującej się wodzie i wlewamy jajko sprawnym ruchem. Zmniejszamy moc palnika żeby woda nie bulgotała bo rozbije jajko. Staramy się je delikatnie zagarnąć w całość. Kiedy białko ładnie się zetnie wyjmujemy jajko na talerz i osuszamy. Układamy ugotowane szparagi na talerzu. Na nich układamy jajko delikatnie go rozcinając - płynne żółtko może zastąpić nam sos:) Posypujemy pieprzem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję bardzo za zainteresowanie! :)