Potrzebne:
pierś z kurczaka
4 pszenne tortille
sałata lodowa
pomidor
woda
olej do smażenia
panierka:
mąka ( ok szklanka)
łyżeczka mielonego imbiru
łyżeczka białego pieprzu
łyżeczka soli
łyżeczka granulowanego czosnku
łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
sos czosnkowy:
1/3 łyżeczki grubo zmielonego pieprzu
3 łyżki majonezu
sok z 1/3 cytryny
1/3 łyżeczki granulowanego czosnku
Kurczaka myjemy i czyścimy ze wszystkich niedoskonałości. Tniemy na kawałki mniej więcej 1,5 cm x 5 cm. Panierkę przygotowujemy przez zmieszanie wszystkich przypraw i proszku do pieczenia z mąką. W tym czasie olej wlewamy do garnuszka lub głębokiej patelni i smażymy kurczaka obtoczonego porządnie w panierce ( panierkę mocno wgniatamy w kurczaka). Robimy sos przez dodanie wszystkich składników. Grubo zmielony pieprz możemy uzyskać rozbijając pieprz w ziarenkach w moździerzu. Po przygotowaniu kurczaka układamy na tortilli pokrojoną w drobne paski sałatę. Następnie kładziemy pomidora pokrojonego w kostkę ( bez miąższu z pestkami). Polewamy sosem i zawijamy. Voila! Tortillę można jeszcze zapiekać w piekarniku ale nie jest to konieczne.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję bardzo za zainteresowanie! :)