wtorek, 24 czerwca 2014

Krem z młodych warzyw z prażonymi pestkami dyni, pietruszką i serowym paluchem

Potrzebne:

młode warzywa:
kalafior
ziemniaki
marchew
pietruszka z natką
seler w całości
por
cebulka

1 skrzydełko z kurczaka
paluchy serowe
pestki dyni
1 ząbek czosnku
2 gałązki tymianku
ziele angielskie
liść laurowy
sól
pieprz

Gotujemy warzywa i mięso, po ugotowaniu doprawiamy solą i pieprzem. Czosnek i tymianek podsmażamy na patelni i również dodajemy do zupy. Uważajmy przy tym aby nie spalić czosnku bo będzie miał gorzki smak. Wyjmujemy mięso i blendujemy zupę na krem. Możemy dodać 1-2 łyżkę śmietanki jeśli lubimy. Podajemy z podprażonymi na patelni pestkami dyni, posiekaną pietruszką i serowym paluchem. Przepis na paluchy można znaleźć tutaj. Pycha!




Smacznego!