środa, 25 czerwca 2014

Chrupiące koszyczki ze świeżymi owocami i waniliowym kremem

Potrzebne:

ciasto francuskie
świeże owoce
śmietanka 30%
serek homogenizowany
cukier puder lub cukier waniliowy
syrop smakowy lub ulubiony likier
jajko

Opcjonalnie:
listki mięty do dekoracji

Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Ciasto francuskie kładziemy na blacie. Kroimy je w poprzek tak aby powstały nam 2 równe prostokąty. Następnie kroimy je wzdłuż tak aby powstały nam kwadraty ok 10 x 10 cm. Kwadraty układamy na blaszce do pieczenia muffinów zawijając ładnie rogi i smarujemy rozmąconym jajkiem. Wkładamy do piekarnika na ok 10-15 min. Po wyjęciu kiedy są jeszcze ciepłe spłaszczamy dno okrągłym nożem - tak aby koszyczek był głębszy. Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem ( dodajemy do smaku ). Po ubiciu dodajemy kilka łyżeczek serka homogenizowanego i syrop. Mieszamy delikatnie, ale nie za szybko aby nie rozbić całkowicie puszystości śmietanki. Wstawiamy na 10 min do zamrażalnika. Owoce myjemy i ewentualnie kroimy na mniejsze cząstki. Kiedy koszyczki wystygną nadziewamy je kremem i owocami. Dodatkowo krem możemy podać oddzielnie aby można było w nim maczać owoce. Całość dekorujemy miętą. Voilà ;)


                          





Smacznego!
Kawa ...I co dalej?Lato w pełni!