środa, 25 czerwca 2014

Pieczone gofry ze śmietankowym serkiem i malinami

Potrzebne:

serek homogenizowany waniliowy
2 gofry
szklanka malin
gałązka mięty

gofry:
120 g oleju
260 g mąki pszennej
ok. 100 ml wody
70-80 ml mleka
2 jajka
3 łyżki cukru
1 mała łyżeczka proszku do pieczenia

Gofry możemy kupić, ale lepiej smakują takie zrobione własnoręcznie np. pieczone w piekarniku. Wszystkie składniki mieszamy i nakładamy ciasto do foremek. Pieczemy ok 15 minut w piekarniku nagrzanym do 18 stopni. Sos waniliowy robimy przez ubicie serka homogenizowanego - nie jest tak zwarty jak śmietana ale jest fajnie puszysty - no i mniej kaloryczny. Serek wstawiamy na chwilę do zamrażalnika. Kilka malin wkładamy do małego garnuszka i posypujemy cukrem - doprowadzamy do powstania sosu. Układamy całość na zdjęciu jak niżej - sos waniliowy / sos malinowy i owoce. Dekorujemy gałązką mięty.



Kawa ...I co dalej?Lato w pełni!