niedziela, 15 listopada 2015

Szybkie ciasteczka czekoladowe z migdałami

Potrzebujemy:

1/4 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki orkiszowej
2 łyżeczki kakao
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 szklanki ksylitolu ( może byc biały lub brązowy cukier zamiast)
1 jajko
60 g masła
30g masła orzechowego ( bez soli )
szczypta soli
1/2 tabliczki gorzkiej lub mlecznej czekolady
garść blanszowanych migdałów


Nastawiamy piekarnik na 175 stopni. Wszystkie składniki na ciasto poza czekoladą i migdałami mieszamy aż ładnie się połączą i uformowaną kulkę wstawiamy do lodówki. W tym czasie siekamy czekoladę i migdały. Łączymy je razem z ciastem. Na blaszcze wyłożonej papierem ( ja użyłam maty silikonowej do makaroników) układamy kuleczki z ciasta. Ok 2-3 cm średnicy. Pieczemy 15 minut. Uwaga - po wyjęciu z piekarnika ciastka są bardzo gorące a czekolada płynna- trzeba chwilkę odczekać. Przepis na ok 25 ciasteczek. Smacznego!