niedziela, 15 grudnia 2013

Kruche ciasto z orzechami laskowymi i konfiturą wiśniową

Potrzebne: 

ciasto:
3 szklanki mąki
1 szklanka cukru kryształu
1 masło
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
2 żółtka

nadzienie:
konfitura/dżem wiśniowy
250 g orzechów laskowych
200 g rodzynek

polewa:
1 masło
1 szklanka cukru kryształu
2 łyżki mleka
3 łyżki kakao

Opcjonalnie:
wiórki kokosowe lub mielone migdały do dekoracji

Zagnieść ciasto i podzielić je na trzy części - jedną zamrozić. Dwie pozostałe rozwałkować na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować dżemem, posypać orzechami i rodzynkami. Na to zetrzeć zamrożone ciasto i piec w 160 stopniach przez 45-50 minut. Po upieczeniu ciasta polać je polewą ( wszystkie składniki łączymy na wolnym ogniu aż do zagotowania) i posypać orzechami odstawić w chłodne miejsce żeby wszystko stężało. Super ciasto na świąteczny stół :)






Smacznego!