poniedziałek, 9 grudnia 2013

Spaghetti z pepperoni i pomidorami

Potrzebne: 

kilka plasterków kiełbasy pepperoni
makaron spaghetti
1/2 pudełka pomidorków koktajlowych
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
50 ml białego wina
kilka listków bazylii
szczypta papryki słodkiej
1/2 ząbka czosnku
1/4 cebulki szalotki
sól, pieprz do smaku

Opcjonalnie:
bazylia do dekoracji

Gotujemy spaghetti al dente. Na patelni podsmażamy kiełbaskę, do tego dorzucamy pomidory, cebulę, czosnek i przyprawy. W winie rozpuszczamy koncentrat pomidorowy. Dolewamy wino do reszty, kiedy zauważymy ze pomidory zrzuciły skórkę. Dusimy chwilę a później zwiększamy ogień żeby alkohol odparował. Ostrożnie z solą - pepperoni jest słone. 






Smacznego!