Potrzebne:
kawałek łososia surowego
sos:
150 ml śmietanki 30%
pęczek koperku
1/3 soku z cytryny
kawałeczek sera lazur
kilka kaparów z zalewy
kilka ziaren zielonego pieprzu marynowanego
mix sałat
pomidorki koktajlowe
sól, pieprz
dressing:
sok z 3/4 cytryny
łyżeczka musztardy Dijon
łyżeczka musztardy francuskiej
łyżeczka oliwy z oliwek
łyżeczka miodu ( ewentualnie cukier brązowy )
Łososia oprószamy solą i pieprzem i grillujemy na patelni, ewentualnie pieczemy w piekarniku. Wszystkie składniki dressingu wrzucamy do słoiczka, zakręcamy i mocno wstrząsamy aż miód/cukier się rozpuści i doprawiamy do "swojego" smaku. Do rondelka wlewamy śmietankę, wrzucamy posiekany koperek, cytrynę, kapary i gotujemy chwilę. Kiedy koperek zacznie mięknąc wrzucamy pokruszony ser. Gotujemy aż się rozpuści. Doprawiamy sokiem z cytryny i przyprawami wg uznania.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję bardzo za zainteresowanie! :)