wtorek, 10 grudnia 2013

Grillowany łosoś w sosie śmietankowo-koperkowym i sałatą ze słodko-ostrym dressingiem

Potrzebne: 

kawałek łososia surowego

sos:
150 ml śmietanki 30%
pęczek koperku
1/3 soku z cytryny
kawałeczek sera lazur
kilka kaparów z zalewy
kilka ziaren zielonego pieprzu marynowanego
mix sałat
pomidorki koktajlowe
sól, pieprz

dressing:
sok z 3/4 cytryny
łyżeczka musztardy Dijon
łyżeczka musztardy francuskiej
łyżeczka oliwy z oliwek
łyżeczka miodu ( ewentualnie cukier brązowy )

Łososia oprószamy solą i pieprzem i grillujemy na patelni, ewentualnie pieczemy w piekarniku. Wszystkie składniki dressingu wrzucamy do słoiczka, zakręcamy i mocno wstrząsamy aż miód/cukier się rozpuści i doprawiamy do "swojego" smaku. Do rondelka wlewamy śmietankę, wrzucamy posiekany koperek, cytrynę, kapary i gotujemy chwilę. Kiedy koperek zacznie mięknąc wrzucamy pokruszony ser. Gotujemy aż się rozpuści. Doprawiamy sokiem z cytryny i przyprawami wg uznania. 






Smacznego!